Engelsiz Bir Bahçe İçin 8 Faydalı İpuçu

Tekerlekli sandalyede olmanız bahçenizi kendinizin yönetemeyeceği anlamına gelmez. Yalnızca birkaç gereksinimi karşılaması gerekiyor. Fiziksel engelli insanlar ve yaşlılar sürekli olarak dışarıdan gelebilecek yardımlara bağımlı olmak istemezler. Elbetteki bağımsız yaşamaya imkan veren çözümler mevcut. Fakat bu çözümler ön kapıyla birlikte sınırlı kalmamalıdır.

Tekerlekli sandalye kullananlar ve sınırlı hareket kaabiliyetine sahip yaşlılar da bahçelerini dışarıdan yardım almadan yönetebilmeleri mümkündür. Bunun sadece ihtiyaçlara göre yeniden uyarlanması gerekmektedir.

Gelin şimdi sizlere bahçenizi engelsiz hale getirmenin en iyi yolları hakkında biirkaç ipucu verelim. Ayrıca burada bahçeciliği nasıl daha kolay hale getirebileceğinizi anlatacağım. Hazırsanız haydı başlayalım.

1 ) Bahçeye erişimi engelsiz olarak tasarlayın. 

Sınırlı hareket kaabiliyetine sahip herkes bahçeye engelsiz olarak ulaşabilmelidir. Bu nedenle merdivenlere tasarımınızda yer vermemeniz gerekmektedir. Kot farklılıklarının üstesinden gelebilmek için ise geçişler rampa ile yapılmalıdır. Bu rampa tekerlekli sandalyeler için yeterince geniş olmalı ve çok dik olmamalıdır.

Tekerlekli sandalye kullananlar için maksimum % 6’lık bir eğim idealdir. Yürüteç kullanan yaşlılar için ise maksimum % 3 olmalıdır. (kaynak: www.frischer-windt.de)

2 ) Bahçenizde geniş yollar oluşturun.

 

Tekerlekli sandalyede oturan ve ya yürüteç kullanarak yürümeye bağımlı olan herkes, bahçeyi mümkün olan en iyi şekilde kullanabilmelidir. Bu nedenle geniş bahçe yolları mutlak bir zorunluluktur. Yollar en az 1.20 m. genişliğinde olmalıdır. Bahçe yollarında drenajı sağlanmış kaymaz döşeme elemanlarının kullanılması gerekmektedir.

Ek olarak ise, bahçe yollarının düz olması önerilmektedir. ancak kıvrımlı ve açılı yollardan kaçınılmıyorsa, tekerlekli sandalye ve yürüteç kullananların kolayca dönebilmesi için 1.60 metre genişliğinde olmalıdır.

3 ) Bahçe aydınlatmalarının doğru kullanılması;

Bahçenizdeki yollar her durumda aydınlatılmalıdır. Gölge alan kalmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca ışıkların göz kamaştırmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle korumalı lambalar kullanmak en doğru seçim olacaktır.

Örneğin bahçe yolu için solar aydınlatma elemanları kullanabilirsiniz. Otomatik olarak hava kararınca açılmaları işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca aydınlatmalarınızda hareket dedektörleri ya da zamanlayıcılar kullanmak iyi bir fikirdir.

4 ) Yükseltilmiş bitki yatakları oluşturun.

Yaşlılar ve tekerlekli sandalye kullanıcıları için eğilmek oldukça zor bir harekettir. Bu nedenle klasik olarak planladığınız sebze ve meyve yataklarınızı bahçeden kaldırmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak bu kendi bahçenizden sebze ve meyve tüketmemeniz gerektiği anlamına gelmez.

Yükseltilmiş yataklarda eğilmek zorunda kalmazsınız ve bu yataklarda çalışmak çocuk oyuncağı kadar kolaydır.

5 ) Akıllı sulama sistemleri kullanın.

Bahçenin sulanması fiziksel engelli kullanıcılar için oldukça zor bir iş olarak görülmektedir. Ancak bu zorluğu otomatik sulama sistemleri ile ortadan kaldırabilirsiniz. Bunlar sprinkler ve ya damlama sulama sistemleridir. Zaman ayarlı sulama sistemlerini tercih ederek sulamak istediğiniz süreyi kontrol ederek, suyun sadece gerektiği zaman kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

6 ) Bakımı kolay bitki türleri seçin.

Engelsiz bir bahçede bulunacak bitkiler özenle seçilmelidir. Her mevsim değişim gerektirmeyen bakımı kolay ve hastalığa dayanıklı bitkileri seçmek en mantıklısı olacaktır.

Şakayık, yaban mersimi, orman sarmaşığı, menekşe, yıldız manolyası bitkilerini bulunduğunuz iklime göre tercih edebilirsiniz.

7 ) Ergonomik bahçe aletleri kullanın.

Bağımsız olarak yaşamak çoğu engelli insan için en önemli noktadır. Ama ne yazık ki bahçecilik faaliyetleri çoğu zaman yorucu olmaktadır. Fakat bu hiçbir şey yapmayacağınız yada yapamayacağınız anlamına gelmemektedir.

Ergonomik bahçe aletleri kullanarak bu zorluğun üstesinden gelebilirsiniz. Genellikle kullanımı daha kolaydır rahat bir tutuş sağlarlar. Teleskopik tutacak sayesinde genellikle otururken bile kullanım kolaylığı sağlarlar.

8 ) Bahçenize sessiz bölgeler entegre edin.

Bence bu konu oldukça önemli bir nokta. Çünkü yoğun geçen bahçecilik faaliyetleriniz sonrasında mola vermek, dinlenmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle özellikle büyük bir bahçeniz varsa oturma alanlarından oluşan birkaç dinlenme noktası oluşturmalısınız. Buradaki önemli konu, oturmayı ve kalkmayı kolaylaştıracak ergonomik bahçe mobilyaları kullanmanızdır.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir