Sürdürülebilir Peyzaj Tasarımları ve Faydaları

Sürdürülebilir peyzaj tasarımlarında ana hedef; bahçelerimizde hem kaynak girdisini hem de atık çıkışını en aza indirebilecek yollar aramaktır. Bunun içinde su bir kaynak olarak ele alınmalı, toprağa değer verilmeli, mevcut bitkileri ve malzemelerin korunmasına önem verilmelidir.

Peyzaj düzenlemesine ister sıfırdan başlıyor olun isterseniz mevcut bir düzen üzerinde revize yapıyor olun sürdürülebilir seçimleri göz önünde bulundurmanızı öneririm.

Sürdürülebilir peyzaj tasarımlarınızda strateji olarak; kırılmış beton artıkları, çakıl malzemeler, geri dönüştürülmeyi bekleyen metal malzemelerin kullanılması, bahçedeki çiçek yastıklarınızı malçalamak, geçirgen sert yapı malzemeleri kullanmak, kuraklığa dayanıklı ve uzun ömürlü bitki türleri kullanabilirsiniz. Böylece bahçeniz için gereken bakım faaliyetlerini de minimuma düşürmüş olacaksınız.

Sürdürülebilir peyzaj tasarımlarına bahçenizde ve hayatınızda yer vererek;

  • Geri dönüşüme bekleyen malzemeler için yeni fikirler üretebilirsiniz,
  • Geçirgen malzemeler kullanarak yağmur suyunun akışını önlemeye yardımcı olarak yer altı su kaynaklarını besleyebilirsiniz.
  • Yerli ve kuraklığa dayanıklı, uzun ömürlü bitki türleri ile sulama gereksinimlerini en aza indirebilirsiniz.
  • Peyzaj düzenlemelerinizde doğru olarak kullanacağınız ağaç türleri ve konumları ile evinizin güneşlenme süresi, rüzgarlardan korunma, ısınma ve serinleme gibi klimatik önlemler alabilirsiniz.

  • Çim miktarlarını azaltarak su kullanım yönünden tasarruf edebilirsiniz. Ki son yıllarda suyun giderek azaldığını düşünürsek bence sürdürülebilir peyzaj tasarımlarında ilk önce çim alan kullanımlarının azaltılmasına gidilmelidir.
  • Malçlama gibi yöntemlerin kullanımı ile peyzaj tasarımlarınızda bakım süresini ve maliyetlerinizden tasarruf edebilirsiniz.

  • Bahçenizde kendiniz için özel hobi noktaları oluşturarak kendi sebze ve meyvelerinizi yetiştirerek daha güvenli gıdaya kısa yoldan erişim imkanı bulabilirsiniz. Günümüzde yaşadığımız Covid-19 pandemisi dolayısıyla ilerleyen yıllarda güvenli gıdalara olan ihtiyacımızın daha da artacağını düşünüyorum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir