Nantes Avrupa Yeşil Başkenti” unvanını, 2013 yılında almıştır. Nantes sürdürülebilir ulaşım ve karbondioksit salınımının azaltımı projeleriyle öne çıkmaktadır. Nantes, liman üzerine kurulmuş sanayi kenti olarak sürdürülebilir kalkınma projeleriyle önemli adımlar atmıştır.
Kent sınırları içerisinden geçmekte olan Loire Nehri ile yeşil alanların birbirine çok iyi entegre edilmesinin yanında, nehrin kenti bölen kollarına sürdürülebilir su yönetim politikaları da uygulanmaktadır. Ayrıca kent halkı atık madde miktarını azaltmak konularında da bilinçlendirilmeye devam edilmektedir.
Kentlerin iklim değişikliğindeki etkisinin farkında olan Nantes kenti, sera gazı salımını 2020 yılında %30, 2025 yılında ise %50 oranında azaltmayı planlamaktadır. Bu azaltımı ulaşım politikaları ile desteklemektedir.
Toplu taşıma ağlarına 300 metreden daha kısa mesafede ulaşabilme, raylı sistemler, bisiklet ağları ve yaya ulaşımı ile sürdürülebilir ulaşım alanına da öncülük etmektedir. Ayrıca Nantes kenti sakinleri, kentsel yeşil alanlara da 300 metreden daha kısa bir mesafede ulaşabilmektedir.
Sanayi kökenli bir kent olmasından dolayı, sanayi faaliyetlerinden geri kalmış topraklarda tarım faaliyetlerini sürdürüp, burada zirai ilaç kullanımını azaltıp, tarımda organik üretim politikalarını desteklemektedirler.
Bir sonraki yazımda dünyanın beşinci yeşil başkenti olan Kopenhag kentinden bahsedeceğim.
Görüşmek üzere.