Peyzaj Mimarları için Bilgi Yönetimi

Günümüzde peyzaj mimarlarından beklenen, birçok konuda geniş bir bilgi birikimine sahip olmaları gerektiğidir. Ekoloji, sosyal dinamikler, inşaat detayları, CAD/Adobe/BIM/3D gibi konular eğitim süreci boyunca öğrendiklerimizin sadece bir kısmıdır. Uygulama hayatına geçildiğinde, beklentiler hala aynıdır, ancak bilgi edinme süreci daha rastgele hale gelir.

Kimimiz uygulamalarda teklif süreçlerinin nasıl işlediğini bilerek veya kurumsal departmanlarda kimlerle görüşüp nasıl bir yol izleyeceğini bilir. Kimimiz yapısal-bitkisel tasarım konularında, kimimiz ise bitki besleme, bahçe bakım konularında, kimimiz ise sulama sistemleri konusunda kendini geliştirmiştir. Çok geniş bir yelpazeye ayrılan mesleğimiz için bu duruma şahit olduğunuz mutlaka olmuştur. Gerçi bu durum özellikle mezun olduktan sonra çalışmak zorunda olduğumuz sektöre göre şekillenmektedir.

Bireysel olarak tasarımcıların bu konulardaki uzmanlığa sahip olmaları gerçekten harikadır, ancak bir tasarım organizasyonunun bilgi tabanında fazla parçalanma olması bireysel tasarımcılar, projeler ve işletmeler için sorunlar yaratabilir.

Bilgi yönetimi uygulamalarının eksikliği ya da işleyiş şekli, nesiller arasında hayal kırıklığına yol açması muhtemeldir. Tecrübeli tasarımcılar, genç tasarımcıların        ( yeni mezun olarak düşünülebilir ) işleri nasıl yapacaklarını bilmediklerinden yakınıp, genelde tecrübeli tasarımcıları istihdam etmek isterler.

Becerilerin geliştirilmesi ve ilerlemesi için net bir yol olmadığında, genç tasarımcılar profesyonel olarak olgunlaşma ve kendini geliştirme fırsatından mahrum kalır. Gerekli tüm bilginin paylaşılmaması sonucu, tasarım zamanının boşa harcanmasına ve gereksiz revizelere bu da uzayan mesai saatlerine yol açar. Bilginin saklanması da işletmeleri personel değişikliklerine karşı son derece savunmasız bir hale getirir.

Peki bir peyzaj mimarlığı tasarım ofisi, bilgi birikimlerini düzenli bir şekilde nasıl oluşturur ? Bu birikimi nasıl aktarır ? Bunun için öncelikle bilgi yönetimini tanımlayan bir yapı inşaa etmemiz gerekir.

“Bilgi yönetimi, bir organizasyonun toplu bilgisini ve bilgilerini yakalama, düzenleme, saklama, paylaşma ve hedeflerine ulaşmak için uygulama sürecini ifade eder. Bu, hem açık bilgiyi (belgelenebilen, saklanabilen ve paylaşılabilen bilgi) hem de bireylerin sahip olduğu öngörüleri, deneyimleri ve uzmanlıkları gibi belirli olmayan bilgiyi sistematik olarak yönetmeyi içerir.”

Peyzaj mimarlığı pratiğinin bilgi yönetimi süreçlerinin bileşenlerini nasıl yerine getirebilir ?

YAKALAMA

Açık Bilgi: Tasarım profesyonelleri, açık bilgiyi yakalamak konusunda daha becerilidirler. Özellikle proje ile ilgili bilgiler söz konusu olduğunda, bu konuda iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Özellikle temel bilgileri toplamak, alanın tarihini araştırmak, geçmişteki kullanımlarını irdelemek, alan mevcut durumlarını fotoğraflar ve videolar ile belgelemek, müşteri toplantılarında ve proje sunumlarında yapılan değerlendirmeler konusunda notlar almak gibi konuları çok kolaylıkla halledebiliriz.

Örtülü Bilgi: Özellikle belirsiz bilgi söz konusu olduğunda, çoğu tasarımcının deyim yerindeyse gözlükleri buharlanır. Bu konuda durum ne olursa olsun deneyimli bir tasarımcının önemini daha iyi anlamış oluyoruz. Peki bu bilgi birikimini en etkili şekilde nasıl aktarabiliriz. Zannediyorum ki bu bölümü paylaşma konusunda değinmek daha doğru da olabilir.

Ayrıca belirsiz bilgiyi açık bilgiye şablonlar, iş akışları ve kontrol listeleri kullanarak da dönüştürebilirsiniz.

Deneyimli bir tasarımcının mevcut durumu analiz ederken izlediği adımları öğrenmeye çalışın.

Tasarımcı planı yapılandırma aşamasında hangi bilgileri topluyor ?

Tasarımı uygulanabilir ve sürdürülebilir şekilde finalize etmek için hangi adımları atıyor ?

Bu aşamalarda tasarımcıyı ne düşündüğü konusunda açık olmaya zorlayarak, mevcut durumda kurguladığı zihinsel tasarım modellerini ya da iş akış şemasını belgelemeye çalışmak süreci iyileştirerek örtülü bilgiyi ( belirsiz bilgi ) diğer takım arkadaşlarının da kavramasını sağlayacaktır. Belki de sürecin işleyişi planlanan sonucu aynı şekilde vermeyebilir. Ancak daha genç (stajyer yada yeni mezun ) tasarımcı adayını kendi yolunu oluşturması adına büyük bir gelişim kaydedecektir.

ORGANİZASYON

Dosya Yapısı: Takım üyelerinizin ihtiyaç duyduğu bilgileri bulmakta ne sıklıkla zorlandığını düşünün? Eğer cevap “nadiren”den daha sık ise, dosya yapınızı iyileştirmeniz yapılacak ilk doğru yöntemlerden birisidir.

En yaygın iş akışlarınızı haritalandırarak ve ekibinizle konuşmak atılacak adımlardan en önemlisidir. Karşılaşılan yaygın sorunlar, anlaşmazlıklar ve kafa karışıklığının olduğu noktaları belirleyin.  Tabii burada şunu da unutmamalısınız ki her ofis, stüdyo veya firma, proje büyüklüğüne ve türlerine göre iş akışlarına bağlı olarak biraz farklı çalışır. Bunun içinde dosya organizasyonunuzun önemli olduğunu unutmamalısınız.

Bilgi yapılandırılması hakkında düşünmenin popüler yöntemlerinden biri de  Tiago Forte’ün PARA yaklaşımıdır.

Projeler >>> Projeler

Area >>> Sorumluluk Alanları,

Kaynaklar >>> Kaynaklar,

Archive >>> Arşivler

Dijital dünyanızı çok kısa sürede düzene sokarak üretkenliğinizi arttıracak yöntem; PARA YÖNTEMİ

Para Yöntemi nedir ?

Forte’nin bilgiyi nasıl yapılandırdığını incelemek, organizasyonunuz için daha etkili bir sistem bulmanıza yardımcı olabilir.

KÜTÜPHANELER

Bir proje tasarımcısı ve yöneticisi olarak, her zaman tekrar tekrar yaptığımız can sıkıcı işleri belirlemeye çalışıyorum.

Zamanımızı boşa harcayan şeyler nelerdir ? Mesela tercih edilen tasarım öğelerinin kütüphanelerini oluşturmak, gereksiz zamanı azaltmanın kolay bir yoludur. Göz önünde bulundurulacak bazı kütüphane örnekleri şunlar olabilir.

kütüphane01

Detay Kütüphaneleri: Standart detay projelerini ve detay kütüphanelerini oluşturun. Bu standart bileşenler, proje kontrolleri tarafından onaylandıysa hızlı bir şekilde projeniz onay sürecine girmiş olur.

Arşiv Kütüphaneleri: Referans görseller, malzemeler, detaylar ve bitkilerle ilgili görüntülerin kütüphanelerini oluşturun. Bu görüntüler ne kadar çok projenizden ve uzmanlık alanınızdan alınırsa, çalışma sırasında o kadar organize olmuş olursunuz.

Araştırma Kütüphaneleri: Belirli bir konu için araştırma yaptığınızda, bu bilginin gelecekteki diğer tasarım ekibi üyeleri tarafından da kolayca erişilebilir olacağından emin olun. Stüdyonuzda çalıştığınız, tasarladığınız yaygın konularla ilgili makaleler, grafikler ve referansların veritabanlarını oluşturun. Araştırmaya dayalı küçük özet belgeleri ve ofis en iyi uygulamalarını içermek, bilgiye erişimi kolaylaştırmanın kolay bir yoludur.

DEPOLAMA

Dijital Belge Saklama: Elde edilmiş birçok bilgi tasarımcıların, proje yöneticilerinin beyninde saklanır. Ancak herhangi bir planlama sürecinde kolayca tekrarlanabilir bilginin çoğunluğu dijital olarak saklanır.

Yaptığınız uygulamalarınızın, tasarımlarınızın, müşterilerinizin kayıtlarını bir süre boyunca saklamanız gerekmektedir. Bu saklama konusunda net bir şekilde politikanızı belirleyin. Mümkün olduğunca da bu politikaya uymaya çalışın. Belge saklama politikanızın bir parçası olarak, dijital bilgilerinizin ofisinizde nerede, ne zaman ve nasıl yedeklendiğini daha iyi anlamak için profesyonel IT ekibi ile çalışmak sizin yararınıza olacaktır. Çünkü kontrol dışında dosya silinmelerinde ya da dosya bozulmalarında – ki bu sorunla çok karşılaşıldığını söyleyebilirim. – virüs bulaşması gibi sorunlarda ne yapılacağı bilmeniz aksiyon almanız açısından hayati derecede öneme sahiptir. Yaptığınız çalışmaların yedeğinin alınması önemlidir. Ki bence bu çok önemli mümkünse birbirinden bağımsız farklı 2 noktaya yedekleme yapmak en sağlıklısıdır. Bu tarz yöntemleri kullanmak dijital belgelerinizin uygun ve güvenli bir şekilde saklandığından emin olmanıza yardımcı olur.

PAYLAŞIM

Projeye Özel Paylaşımlar; Projeler hakkında bilgi paylaşma konusunda düzenli olarak uyguladığınız bir yöntem var mı ?

Projelerin başlangıcında, tüm ilgili ekip üyeleriyle parametreleri paylaşmak ve ortak beklentileri belirlemek için başlangıç toplantıları düzenleyebilirsiniz. Bir projenin amacını daha iyi yansıtan çalışmaları yapmalarına yardımcı olmak için projenin başında iletişim kurmak, herkesi başarıya hazırlar.

Bireysel ekip üyelerinin kararlar almak için ihtiyaç duydukları donelerle donatılmaları ne kadar çabuk ve etkili olursa beklentilerin karşılanması ve üretim odaklı başarılı tasarımların amacına uygun olarak işlemesini sağlar.

EĞİTİM MATERYALLERİ

Herhangi bir firmada işe girişten sonraki en büyük engellerinden biri, öğrenme eğrisidir. İşletmeler için ve yeni çalışanlar için giriş dönemleri zordur.

Yeni ekip üyelerine öğrenmeleri konusunda yardımcı olup hız kazandıracak online eğitim kaynaklarını bulabilirsiniz. Yada tüm ekibe eğitimler veren profesyonellerle çalışarak takım arkadaşlarınıza bir nevi yatırım yapmış olursunuz.

dijital eğitim

BECERİ TEMELLİ PAYLAŞIM

Başlangıç olarak sosyal medya ile başlayıp, sonra bu bağlantıları geliştirin. Kamuoyunda bir uzman olmak, kişisel itibarınızı oluşturmaya ve mesleğimizi ilerletmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca topluluk halinde yapılabilecek açık öğrenmeler içinde düzenli toplantılar organize edebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir