Güneşten hoşlanmayan kış aylarının gözbebeği açelya çarpıcı renkleriyle soğuk havalarda içinizi ısıtacak.
Toprak: Sürekli olarak ıslak olmalıdır. Açelyaların çoğu asitli yani orman toprağı sever. Mümkünse dikim esnasında kestane toprağı, çürümüş yapraklar ya da hazır açelya torfları kullanılması daha sağlıklı bitki gelişimi için kullanılabilir. Fakat toprak beyaz renkte ve yapışkan kıvamdaysa iyi bir toprakla saksıda tutulabilir.

Bakım: Soğuğu, suyu nemli ve ışıklı yerleri çok sever. Özellikle yaz aylarında güneşe bırakılmamalı ve cama yakın olan nemli cam önlerinde tutulmalıdır. Çünkü nemle beslenen bir çiçektir. Kök sitemi saçak kök olduğundan saksının yüzeyini kökleriyle çabuk kapatır. Üstten yapılan sulama alt kısımlara ulaşmayabilir. Bu nedenle açelya hem üstten nemli tutulmalı, hemde saksıdan suyu eksik edilmemelidir.
Açelya yaz aylarında özel bir bakım ister. Dikkatsizce ve hassas olmayan bakım uygulanması yeni gelişen tomurcukları ve filizleri toprak kuruması yüzünden ölebilir.



Üretim: Çiçek açma dönemi bittikten sonra bitkinin yarı odunlaşan sürgünleri yaz mevsiminde kesilip, bunlardan çelik elde edilir. Bu çelikler toprağa dikilerek, yeni bitkiler elde edilebilir. Harcın ıslak olmamasına dikkat edilmeli fakat nemli olmalıdır. Bitkide bozulan kararmış yapraklar toplanıp temizlenmelidir.



Çiçekler: Çeşidine göre beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve ebruli renklerde olabilir. Yalınkat yada katmerli olabilmektedir. Yapraklar küçük, koyu yeşil ve dolguncadır. Çiçekler dalların ucunda ikişerli, üçerli gruplar halinde bulunurlar. İç mekan da süs bitkisi olarak ta yetiştirilebilir.
merhaba
faydalı bilgileriniz için emeğinize sağlık….
İlginize çok teşekkür ederim Dilara Hanım.