Blog Konstrüksiyon

Doğal Taşların Peyzaj Tasarımında Kullanımı / Bazalt Taşı

Bazalt taşı; mağmatik bir taş türüdür ve basınca karşı dayanımı bazalt türüne göre değişir. Genellikle yarı kristalleşmiş, camsı, homojen, sert ve bazik bir taştır.
Bazen süngerimsi gözenekli yapı da gösterebilir. Çoğunlukla siyah renkli, sık
dokulu, ağır ve çok sağlamdır. Ocaktan çıkarılması kolay olmasına karşın,
işlenmesinin zor ve pahalı olması nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılmamaktadır

Hava koşullarına dayanıklı olup, cilalandığında kaygan yüzey oluşturur. Bu nedenle ıslak zeminlerde kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Ülkemizdeki üretim yerleri

Ülkemizde en önemli bazalt ocakları; Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Kastamonu, Kahramanmaraş, Sivas – Divriği, Tekirdağ– Çorlu – Muratlar, Urfa, Van, Manisa, Adana – Toprakkale, Kızılcahamam –Ankara olarak sıralanabilir.

Roma yollarında 2200 yıldır bozulmadan kullanılan bazalt parke taşlar, yollar için uzun sürelilik açısından alternatifi olmayan malzeme olarak görülmektedir. Bugün dar ve kıvrımlı olan Roma sokakları ve köprüleri döşenen doğal parke taşları ile hala modern motorlu araçları taşıdığı görülmektedir.

Çoğunlukla taşıt ve yaya yolu kaplaması, bordür, duvar kaplaması olarak kullanılmaktadır. Bazalt taşlar granit taşlar ile kombine edilerek küp taşlar halinde yaya ve araç yolu döşemelerinde kullanılabilir.

Bu tür uygulamalarda genellikle 4x5x6 cm ve 10×8 cm lik küpler şeklinde standart boyutlarda üretilmekte olup, granit gibi istenilen boyutlarda da işlenmektedir.

  • 4×6 cm ebatlarında bazalt küp taşın 1 tonu ile 8 – 8,5 m²,
  • 8×10 cm ebatlarında bazalt küp taşın 1 tonu ile 5 – 6 m² zemin kaplanır.

Bordür taşı olarak kullanılmaya da elverişlidir. Bazalt taşlar ile oluşturulan çeşitli
boyutlardaki karolar ile duvar ve sert zemin kaplaması uygulamaları da
yapılabilmektedir.

Ayrıca çeşitli boyutlarda görkemli ve gösterişli bazalt sütunlar da peyzaj düzenlemelerinde plastik objeler olarak kullanılabilmekte ve çeşitli oturma elemanları, aydınlatma armatürleri ve su gibi. öğelerle beraber kullanılmaktadır.

Bu arada merak eden takipçiler için yazımızın ön görselindeki resim Bizans Döneminde zeytinlrin yağını çıkarmak için preslenen bazalt taşından yapılmış bir düzenektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir