Traverten taşı; sedimanter (Tortul) bir taş türüdür. Sıcak tatlı sular içindeki bikarbonatın karbondioksitini yitirmesinin sonucunda oluşan kalker tabakalarıdır. Travertenler gözenekli yapıda olmalarından dolayı kalkere göre daha hafiftir ve değişken sertlik gösterirler.
Beyaz, bej, sarı, pembe ya da gri renklerde olabilirler. Travertenler ocaktan çıktığında yumuşak olup rahat işlenirler. Hava ile temasının sonrasında nemini kaybederek sertleşirler. Gözenekli yapıda olmalarına rağmen sert ve dayanıklı taşlardır.
Ülkemizdeki Üretim Yerleri
Ankara, Bursa,Bolu, Niğde, Denizli, Afyon, Nevşehir, Çankırı, Antalya, Van, Siirt, Konya ve Hatayda bulunmaktadır.
Peyzaj uygulamalarındaki kullanım Şekilleri
Travertenler inşaat ve çevre düzenleme alanında fazla kullanım potansiyeline sahip önemli kayaçlardır. Büyük bloklar halinde çıkarıldığı gibi kesmek suretiyle kaplama malzemesi olarak da kullanılırlar.
Ocaktan çıkarılmalarının, işlenmelerinin ve kesilmelerinin kolay olması ile çok miktarda bulunması ve renklerinin güzel olması nedeniyle çok yaygın bir şekilde kullanılırlar.
3 santimetre veya 5-7 santimetre genişliğinde üretilmektedir. Daha çok kaplama olarak duvar, merdiven, teras, yaya yolu ve kaymamaları nedeniyle özellikle havuz çevrelerinde kullanılmaktadır.
Ayrıca minik parçalar ve değişik renklerdeki travertenler zemin döşemelerinde çeşitli desenlerin oluşturulması amacıyla kullanılmaktadır. Bununla beraber granit ve bazalt benzer biçimde küp taş üretilmesinde elverişlidir. Ayrıca birçok kent mobilyası ve heykel yapımında da kullanılır.
Granit taşı; mağmatik bir taş türüdür. Genellikle açık renkli olup %60 oranında potasyum feldspat, %30 kuvartz, mika minerallerinden oluşur. Granit sert ve dayanıklıdır. Ocaktan ilk çıktığında nem içermeleri nedeniyle kolay kesilmelerine karşın zamanla bu nemi kaybettiklerinden dolayı sertleşip zor işlenir hale gelirler. Dış şartlara ve aşınmaya dayanıklı olup, renklerini sürekli koruyan bir taş türüdür Cilalanmayı […]
Bazalt taşı; mağmatik bir taş türüdür ve basınca karşı dayanımı bazalt türüne göre değişir. Genellikle yarı kristalleşmiş, camsı, homojen, sert ve bazik bir taştır. Bazen süngerimsi gözenekli yapı da gösterebilir. Çoğunlukla siyah renkli, sık dokulu, ağır ve çok sağlamdır. Ocaktan çıkarılması kolay olmasına karşın, işlenmesinin zor ve pahalı olması nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılmamaktadır Hava […]
Ahşap organik yapıda olan bir malzemedir. Doğal olarak kullanıldığında, kullanım ömürleri kısa süreli olmaktadır. Ahşabın kullanım ömürlerini çeşitli organizmalar, ısı ve rutubet gibi fiziksel etkenler, basınç, sürtünme, çarpma gibi mekaniksel etkenler etkileyebilir. Ancak bunların içerisinde içerisinde en önemlisi organizmaların meydana getirdiği zararlardır. Ülkemizde bunlardan en çok mantarların , termitlerin, böceklerin ve deniz oyucularının meydana getirdiği […]