Makale

Harika İpuçlarıyla Yaz Sonu Bahçenizden Yararlanmanın En İyi Yolları

Sadece yaz sona eriyor diye bahçenizden ayrılıp bahçıvanlık işlerinin yapılması gerektiği zorunluluğu anlamına gelmez. Aslında yazın sonlarına gelmemiz doğal dünyanın kışa, hatta ve hatta görünüşte uzak olan bahara hazırlığın başladığı bir dönem olarak değerlendirilebilir. Yazın son zamanlarında bahçeniz için planlama yaparken, sonraki mevsimler için bahçemizin misafirleri olan hayvanlar, topraktaki besin grupları değişen manzara ve renkler de planlamaya dahil edilmelidir.

Bahçenizdeki Misafirleriniz İçin Barınaklar Oluşturun

Ölmüş dalları çıkarma ve budama işlemleri soğuk kış günleri gelmeden yaz mevsimi sonlarında yapılan yaygın bir faaliyettir. Uygun durumda bir alanınız varsa bölgenizde yaşayan minik dostlarımız için koruyucu bir yaşam alanı oluşturmak maksadıyla bu dalları kullanmayı düşünebilirsiniz. Ne de olsa onlarda ev olarak benimseyebilecekleri sıcak bir yer arıyorlar.

 

Bitkilerin seçimi esnasında tozlayıcıları da düşünmenizde fayda olacaktır. Çünkü tohumları yayacak, nektarların tadını çıkarmada aktif rol oynayacak ve yakınlardaki yiyecekleri ve diğer bitkileri tozlaştıracak arılar, kuşlar ve kelebekleri çekmek için doğal bir çekicilikle göz kamaştıran bitkiler bulmaya özen gösterin.

Tabiki de bu kutlamaya davet etmek istemeyeceğimiz bazı zararlılar olacaktır. Bu yüzden bitkilerinize zarar verme eğiliminde olacak olan sivrisinekler, yaprak bitleri, sümüklü böcekler, böcekler, örümcek akarları, beyaz sinekleri, çekirgeleri ve diğer zararlıları alanınızdan uzaklaştırmak için kovucular kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Toprağınıza Özen Gösterin

Yaz sonunda kurumaya yüz tutmuş yapraklar ve ölmekte olan tomurcukların etkinliği azalmış olabilir ancak gerçek şudur ki kök sistemleri gelecek mevsimler için hazırlıklar yapmaktadırlar. Çimlerinize ve bitkilerinize gübre uygulamaya özen gösterin. Böylece ihtiyaç duydukları besin maddelerini elde edebilmek için çok çalışmaları gerekmeyecektir. Ayrıca istekleri kadar su ihtiyaçlarını gidermeye özen gösterin.

Bu arada yeri gelmişken eğer bahçenizde bir su toplama sistemi bulunmuyorsa bunu yapmanın tam zamanıdır. Bahçede kullanılabilecek atık sularınızın farkında olun. Örnek vermek gerekirse makarnayı kaynattıktan sonra, sebzeleri haşladıktan sonra ya da konservelerden sonra suyun soğumasına zaman ayırarak bahçenizde bitkileriniz için kullanın. Ayrıca duş ve lavabolardan sulama için kullanılabilecek nitelikte suları toplayarak yeniden kullanabilirsiniz.

Yaz sonu ayrıca bitkileriniz için malç uygulaması yapmak için çok uygun bir zamandır. Malçlama, sadece topraktaki nemi tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hayati besinler içinde olumlu etkiler yaratır. Atık dallarınızı öğütücülerden geçirerek ve ya çim biçim artıklarına güvenerek malçlama yapabilirsiniz. Fakat malçta yabancı ot bulunmadığından çok emin olmanız gerekmektedir, yoksa gelecek yıllarda başa çıkmanız gereken büyük bir sorununuz olabilir.

Yaz sonu sonbahar için plan yapmak için harika bir zamandır. Bu nedenle gelecek sezon için dikmeniz gereken bitkileri önceden planlamanızda fayda olacaktır. Planlama sırasında bölgenizin şartlarına uygun bitkileri kullanmaya özen göstermelisiniz.

Sezonun Tadını Çıkarın

Eylül ayı günün birçok saatinin rahat çalışılabilir olmasını sağlarken frklı bölgeler için serin akşam ve sabah saatlerini mümkün kılar.Yazın kavurucu sıcağı yada kışın karşılabilecek sert soğukların aksine, yaz sonu kazı yapmak, ekim yapmak, yabani otları toplamak ve taşıma işlemleri için keyifli zaman dilimleri yaratmaktadır.

Soğuk Hava Bitkilerini Dikmeyi Unutmayın

Bahçecilik uğraşının telaşı tipik olarak ilkbahar mevsimiyle ilişkilendirilirken, pek çok yiyecek yaz sonunda gelişir ve sonbahar geldiğinde taze ürünleri sağlar. Ispanak, marul, pancar, havuç, bezelye, fasulye ve diğer yeşillikleri tercih edebilirsiniz.

Kendiniz İçin Kompost Kutusu Hazırlayın

Bahçenizden solan yaz bitkilerinizi temizlerken bu değerli artıklardan kompost kutusu hazırlayabilirsiniz. Sezon sonu kırpıntıları ve bazı küçük dalların kesilmesi ve mevcut bitkilerin budanması nedeniyle atılır. Tüm bu bileşenleri hazırladığınız kompost kutunuzda kullanabilirsiniz. Bu bileşenlerin tümü kışın parçalanacak ve ilkbahar hazırlığınız için önemli bir parça olacaktır.

Fakat küflü ve ya hastalıklarla enfekte olmuş yaprakların kullanılması kompostonuzu kirletebileceğinden bunları eklemekten kaçınmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir