Konstrüksiyon

Doğal Taşların Peyzaj Tasarımında Kullanımı / Granit

Granit taşı; mağmatik bir taş türüdür. Genellikle açık renkli olup %60 oranında potasyum feldspat, %30 kuvartz, mika minerallerinden oluşur. Granit sert ve dayanıklıdır.

Ocaktan ilk çıktığında nem içermeleri nedeniyle kolay kesilmelerine karşın zamanla bu nemi kaybettiklerinden dolayı sertleşip zor işlenir hale gelirler. Dış şartlara ve aşınmaya dayanıklı olup, renklerini sürekli koruyan bir taş türüdür Cilalanmayı kabul ederler ve diğer kayaçlara göre uzun bir süre bozulmadan kalarak, renk ve parlaklıklarını korurlar.

Ülkemizdeki Üretim Yerleri

Ülkemizde en önemli granit ocakları; İstanbul (Çavuşbaşı, Alemdağ), Kapıdağ, Kazdağı, Uludağ, Gebze, Kozak, Kırklareli, Çatalca, Demirköy, Eskişehir, Bandırma, Bilecik, Bursa, Ankara, Yozgat, Çanakkale,
Armutlu, Gümüşhane ve Giresun yöresinde bulunmaktadır.

Peyzaj Uygulamalarında Kullanım Şekilleri

Tarihi ve modern mimaride yapıları dış etkilerden koruması ve yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara en az ihtiyaç duyması ve yıllarca ilk günkü görünümünü koruması nedeniyle yapı malzemeleri arasında prestij simgesi olmuştur.

Granit çoğunlukla taşıt ve yaya yolu döşeme kaplaması, merdiven, duvar kaplaması ve bordür taşı olarak kullanılmaktadır. Tarihi mekânlarda özellikle kullanılması uygun olan bir doğal taştır.

Peyzaj uygulamalarında granit taş kullanımı, temel kullanım alanları itibariyle;

  • Granit levha (kaplama taşı)
  • Granit parke taşı
  • Blok taş
  • Serbest çakıl şekillerinde sınıflandırılabilir.

Duvar ve sert zemin kaplaması uygulamalarında granit levhalar kullanılırken,
yoğun yaya ve araç trafiğinin olduğu yerlerde granit parke taş kullanılarak
işlevsel ve estetik uygulamalar yapılabilmektedir.

Granit bloklardan anıtlar, abideler, sütunlar inĢa edilip ve birçok plastik obje ve kent mobilyası üretilirken, artık granit parçalarından ise tamburlanarak serbest çakıl üretimi yapılmakta ve peyzaj uygulamalarında kullanılmaktadır. Granit taşlar bloklar halinde adım taşları olarak da kullanılabilmekte, özellikle yapay göletler içerisinde hem estetik hem de fonksiyonel olarak peyzaj düzenlemesine katkıda
bulunabilmektedir.

Boyutsal olarak;

  • 4×6 cm boyutundaki küp taşlar yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde,
  • 6×8 cm boyutundaki küp taşlar ise yaya ve araç trafiğinin karışık olduğu yerlerde kullanılır.
  • 8×10 cm boyutlu taşlar ise 4×6 cm boyutundaki taşların kullanım alanlarında uygulandığı gibi aşırı yüklere ve asidik ortama dayanıklılık gerektiren endüstri ortamlarında da kullanılmaktadırlar.

Granit küp taş uygulamalarında;

  • 4×6 cm ebatlarında granit küp taşın 1 tonu ile 8-9 m²,
  • 6×8 cm ebatlarında granit küp taşın 1 tonu ile 7 m²
  • 068×10 cm ebatlarında granit küp taşın 1 tonu ile 5.5 m² zemin
    kaplanır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir