Tasarım

Bahçe Trendleri / Eko Bahçeler

Eko-bahçeler, doğanın güzelliklerini ve zenginliklerini koruma amacını bünyesinde barındıran, sürdürülebilir bahçeciliğin özel bir köşesini temsil ediyor. Bu bahçeler, geleneksel bahçecilikten daha fazla doğa dostu, çevreci ve yaşama uygun bir yaklaşım benimseyerek, hem insanlar hem de gezegenimiz için birçok fayda sunuyor. Eko-bahçeler, biyoçeşitliliği artırmaktan su tasarrufuna, organik yetiştiricilikten geri dönüşüme kadar pek çok sürdürülebilir uygulama içerir.

Hibrit otomobiller, kanvas çantalar modadan dekorasyona eko-dostu tüketim eğilimi grafiği yükselirken eko-bahçeler ise en üste doğru yükselmeye devam ediyor. Şehir bahçeleri gündemde ve yükselişte ‘kendin yetiştir’ felsefesi ise peyzajın vazgeçilmez parçası olarak görülüyor. Güneş panelleri, su tasarrufu sağlayan sulama sistemleri, yağmur varilleri peyzaj uygulamalarında göz önünde tutulacak önemli noktalar.

Eğreltiotu, menekşe gibi bitkiler, az su istemeleri açısından tasarruf sağlarken sinek kuşu, kelebek gibi canlıları da bahçenize çekmek ekolojik denge unsuru oluşturur.

Görsel bir şölen haline dönüşen bahçelerde son dönem trendleri, bitkiden ağaca, kullanılan malzemeye tüm eğilimler ve yenilikler öncelikle beş duyuyu hedef almaktadır.

Duymak : Trendlerin başında suyun çevresinde yaşamlar oluşturmak ve en ufak alanlarda bile su sesini duymak gelmektedir. Bahçeyi huzurlu bir vahaya çeviren çeşmeler, havuzlar, fıskiye çeşitleri  rahatlamanın yeni formülleri olarak gündeme gelmektedir.

Koklamak: Aromatik çiçekler, şifalı otlar rahatlamak ve zevk almanın en basit noktalarından biridir. El yapımı çömlekler ve ya fırınlanmış toprak saksılarda kokulu bitkiler yetiştirmeyi kesinlikle atlamayın.

Dokunmak: Doğal taş, ahşap gibi sıcak malzemelerle bahçede heykelsi sert dokulu peyzaj öğeleri tercih etmeye özen gösterin.

Tatmak: Meyve ağaçları ve sebzeler  yetiştirerek bahçenizi özel ve farklı kılın. Ekolojik yöntemleri  uygulayarak sofralarınıza kendi yetiştirdiğiniz meyve ve sebzelerinizi gönül rahatlığıyla yetiştirin.

Görmek: Bahçenizde odak noktası oluşturun. Kuş evleri, güneşi yansıtan aksesuarlar, parlak renkli blok çiçekler ve daha bir çok unsurla dikkat çekici alanlara yaratarak ruhunuzu besleyin.

Bahçeler yeni dönemde iç mekanlara alternatif oluşturmaktadır. Yemek, oturma, eğlence alanları, farklı keyif köşeleri ile doğada daha fazla vakit geçirmek yaşam trendlerinin başında gelmektedir.

Ekoloji, son yılların ve özellkle geleceğin en fazla duyulan ve duyulacak kavramların başında geliyor. Özellikle yaşadığımız pandemi bu kavramın daha da çok önem kazanacağını göstermektedir.

Bu yüzden çocuklarımızı ekolojik dengeyle tanıştırmak için geç kalmamalıyız.

Yabani kuşları, kelebekleri bahçenize çekecek unsurlar oluşturun. Çünkü onların doğaya olan katkılarına ihtiyacımız olacak.

Kentlerde kişisel küçük bahçeler oluşturmak trendler arasında yer alıyor. Bakımlarının kolay olması yanı sıra samimi ve doğal görünebiliyorlar. Örneğin teras bahçelerinde saksılarda küçük ağaçlar ve sebzelerle yeşil alanlara katkıda bulunuyorlar.

Bahçelerinizde unutmamanız gereken 10 Trend;

  • Hızlı ve basit bahçe tasarımları
  • Meyveli ve aromatik bitkilerin bir arada kullanımı
  • Kendiniz büyütmeye özen gösterin. Özellikle sebzeler ve şifalı otlar
  • Organik tarım
  • Parlak blok renkli çiçekler
  • Bahçeyi iç mekanlara taşımak
  • Büyük saksılar, çeşmeler, su öğeleri ve heykeller gibi sabit elemanların kullanımı.
  • Renklerle kontrast ve süreklilik yaratmak.
  • Yağmur varilleri kullanarak su tasarrufları sağlamak.
  • Kuş evlerine yer vermek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir